Un lucru devenit indispensabil în viața noastră este telefonul. Mai toți avem un smartphone. Nu mă înțelege greșit, smartphone-urile aduc un beneficiu major vieții cotidiane. În primul rând, suntem permanentă în contact cu cei dragi. Iar în al doilea rând, suntem la câteva „gesturi”/taste distanță de orice informație avem nevoie. Iar unele persoane folosesc telefonul și pe durata antrenametelor, acestea urmând antrenamentele instructorilor lor direct de pe telefon.

Fără îndoială, beneficiile aduse de smartphone-uri sunt incredibile. Dar există un loc unde acestea nu prea au ce căuta. La sală pe durata antrenamentelor. Nu vreau să par fatalist, dar aceastea îți pot pune viața în pericol.

POTI SA IEI TELEFONUL IN SALA?

Dacă ai citit cu atenție, o să vezi că am scris că telefoanele nu sunt recomandate la sală, pe durata antrenamentelor. Însă acest lucru nu te împiedică să iei telefonul cu tine în sală și să-l ții într-un loc ferit, de unde-l vei putea auzi dacă sună cineva. Dar dacă este posibil, lasă-l la recepție sau în mașină. Pe lângă faptul că scapi de grija lui, în același timp te vei deconecta de grijile cotidiene, te vei concentra mai bine pe antrenament și randamentul exercițiilor va crește.

Dacă însă ai nevoie de telefon, ține-l într-un loc ferit. Iar pe durata antrenamentelor, nu verifica notificările de la Facebook sau mail-urile. Știu că este greu să nu faci aceste lucruri dacă ai telefonul prin preajmă, de aceea am creat această listă cu 4 motive pentru care să nu folosești telefonul pe durata antrenamentelor.

Iar dacă trebuie să fii în mod permanent lângă telefon pentru contact urgent sau permanent, poți folosi o husă fitness transparentă prin care poți umbla la telefon. Aceste huse au fost create special pentru cei care fac fitness, astfel nu te vor incomoda pe durata antrenamentului.

husa fitness (2)

1. NU FOLOSI TELEFONUL PENTRU CA… BACTERII

Telefonul tău nu este un mediu pentru bacterii. Dar este un mediu propice prin care poți purta bacteriile de la sală până acasă, în dormitor.

Deși sala de fitness este curățată în mod permanent, atât timp cât sunt zeci de oameni activi în același timp, este probabil că se vor răspândii bacterii, pe aparate sau în aer. Este un lucru normal, în orice adunare de oameni, vei găsi bacterii. Dar ceea ce nu este normal este să porți aceste bacterii cu tine, după ce ai terminat contactul cu ei(oamenii din sală).

Dacă, după un antrenament, echipamentul sportiv este murdar și-l pui la spălat, nu același lucru faci cu telefonul. Iar dacă l-ai luat cu tine în sală, pe durata unui exercițiu, probabil că l-ai lăsat pe aratul de lângă tine sau pe jos. Deci bacterii au „sărit” pe telefonul tău. Și sigur nu vei pune telefonul la spălat odată cu echipamentul. Ba chiar vei ține telefonul cu tine în pat sau pe noptieră în timp ce dormi. Același telefon, în aceeași husă care a fost pe jos la sală, acum este pe noptiera din dormitorul tău.

Sper că înțelegi ce este în neregulă cu ceea ce am scris până acum și de ce nu este bine să lași telefonul peste tot în sală atunci când faci exerciții.

2. ESTE PERICULOS

Un alt motiv pentru care nu recomand ținerea telefonului după tine și verificarea sa periodică este riscul de accidente.

Când îți verifici telefonul, sunt șanse să nu fii atentă la ceea ce se întâmplă în jurul tău, să te deconectezi. Acest lucru este OK atunci când stai pe canapea acasă sau la birou. Dar nu este în regulă atunci când faci mișcare tu sau alte persoane în jurul tău.

Stând cu ochii în telefon poți să te lovești de aparatele din sală și de alte persoane ce se uită la rândul lor în telefon. De asemenea, poate mai periculos este și faptul că poți să lovești persoane în timp ce își execută antrenamentele, riscând accidentări periculoase.

Chir vrei să fii persoana care s-a accidentat dând un Like pe Facebook?

3. #LIPSARESPECT

Un lucru pe care-l poți sesiza la orice persoană care se uită în telefon este cum aceasta pierde noțiunea timpului. Poate că sunt atenți, dar din exterior, pare ca și cum acestea se uită pe un ecran minute în șir. Minute în care nu sunt atenți la mediul înconjurător și nici la nevoile celor din jur.

Deși este treaba fiecăruia cum deorește să-și petreacă timpul, uitatul la telefon în timpul antrenamentelor la sală poate fi văzut ca o lipsă de respect pentru cei din jur.

Majoritatea persoanelor își verifică telefonul imediat după antrenament, fără a elibera aparatul sau zona de antrenament. Acestea ignoră faptul că sunt și alte persoane care probabil au nevoie de acel aparat.

De câte ori a trebuit să te duci să întrebi pe cineva care se uită în telefon dacă mai folosește aparatul pe care stă? Nu fii tu acea persoana! Iar, dacă acest lucru nu te deranjează și crezi că nu te afectează, atunci următorul sigur va fi.

4. ITI AFECTEAZA PERFORMANTA

Telefonul îți poate distrage atenția repede și secundele se transformă imediat în minute. Iar aceste minute în care verifici telefonul se leagă în șir unul după altul. Iar cum majoritatea persoanelor verifică telefonul între antrenamente, îți poți da seama cât de ușor și repede îți va afecta performanța.

În funcție de antrenament, o pauză între exerciții variază între 10 secunde și 2 minute. Acestea sunt gândite astfel încât antrenamentele combinate cu pauze scurte să dea randament maxim.

Dar odată ce te uiți la telefon, pierzi noțiunea timpului, iar în loc de 30 de secunde, ajungi să faci pauză 2 minute și așa mai departe. Deși nu pare mare lucru, acesta îți poate afecta performanța, chiar dacă în timpul antrenamentelor depui efort maxim.

IN CONCLUZIE

Dacă ai nevoie de telefon, îl poți lua la sală cu tine. Dar îți recomand să-l lași fie în buzunarsau într-o husă fitness, iar pe durata antrenamentelor să nu îl scoți și nici să nu îl verifici periodic. Pe lângă riscul accidentărilor și a “invaziei” de bacterii de pe telelon, acesta îți va afecta și performanța.

Leave A Reply:

(optional field)

No comments yet.